Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Δασικές πυρκαγιές και πλανητικές διελεύσεις Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019



Πολλές, μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές παρατηρήθηκαν σε πολλά μήκη και πλάτη του πλανήτη, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο της χρονιάς που διανύουμε, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην παρουσία πολλών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος σε ζώδια της φωτιάς (Ερμής, Άρης, Αφροδίτη, Ήλιος και Δίας). Με το πέρασμα του Άρη στις 18 Αυγούστου στο ζώδιο της Παρθένου, που σταδιακά θα τον ακολουθήσουν ο Ήλιος, η Αφροδίτη και ο Ερμής, εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά, μετατοπίζεται όμως προς δυσμάς, στις χώρες της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου (Ιταλία, νότια Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία). Εγκαινιάζεται επίσης η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της υδρογείου, στις στέπες και τα αιωνόβια δάση του βορά. Την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης οι περιοχές της ανατολικής Σιβηρίας (η οποία φέτος είχε την τιμητική της), της βόρειας Κίνας και της Ιαπωνίας, του Καναδά και των κεντροδυτικών ΗΠΑ.

Στο νότιο ημισφαίριο που ακόμη διανύουν την ψυχρή περίοδο του έτους και σταδιακά κατευθύνονται προς την άνοιξη, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ωκεανία  αλλά και στην Νότια Αφρική.

Το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ανακουφιστεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και τις δασικές πυρκαγιές, με την επάνοδο του Κρόνου στην ορθή του φορά (μετά τις 18 Σεπτεμβρίου). Είναι και η χρονική στιγμή όμως που οι συνήθως ψυχρές περιοχές του βορά (Σιβηρία, Καναδάς, Γροιλανδία) θα ζήσουν απότομους και πρόωρους παγετούς και βαριές χιονοπτώσεις!

Αλίντα Κανάκη
Δημήτρης Μήτρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.