Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Έτος 2020 μ.Χ. Στην σκιά της συνόδου Κρόνου – Πλούτωνα




Το 2020 ξεκινάει δυναμικά, με μια σύνοδο δύο εξωτερικών πλανητών, του Κρόνου και του Πλούτωνα. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται στις 12 Ιανουαρίου, στις 22ο του Αιγόκερου και είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ των δύο πλανητών που θα μας απασχολήσουν με ενδιάμεσα διαλείμματα τα επόμενα 2 περίπου χρόνια. Πραγματοποιείται αυτή τη φορά σε ένα ζώδιο της γης, στον Αιγόκερω, όπου συναντιούνται μετά από εκατοντάδες χρόνια και πάλι, οπότε το τοπίο που θα διαμορφωθεί θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά θολό και αχαρτογράφητο.

Οι Πλούτωνας και Κρόνος θεωρούνται οι ποίο «σκοτεινοί» πλανήτες του πλανητικού μας συστήματος. Ο Πλούτωνας αντιπροσωπεύει την δύναμη. Όχι όμως οποιαδήποτε μορφής, αλλά την δύναμη της γέννησης και της δημιουργίας από την μία, και του θανάτου από την άλλη!

Ο Κρόνος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλανήτης που μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές. Αντίθετα είναι ένας πλανήτης συντηρητικός, πεισματάρης, ακόμη και αντιδραστικός. Δεν είναι όμως αυτή η πλήρης εικόνα του. Ο Κρόνος έχει να κάνει επίσης με τις εμπειρίες μας, αλλά και με τα θεμέλια της κάθε δομής. Η συνάντηση των δύο πλανητών υποδηλώνει την ανάγκη για βαθιές και ριζικές αλλαγές (Πλούτωνας), μέσα όμως από νομότυπες εκδηλώσεις (Κρόνος) στις βασικές δομές και οδηγεί συχνά, αν όχι πάντοτε, σε περιορισμούς ελευθεριών, μετακινήσεων ή πόρων (οικονομικών, φυσικών, τροφίμων, κλπ). 

Από την άλλη, ο Αιγόκερως, όπου θα συναντηθούν οι δύο πλανήτες, είναι το ζώδιο που αντιπροσωπεύει στην κοσμική αστρολογία τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις πολυεθνικές, τις κυβερνήσεις των χωρών, καθώς και τα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα και τους Manager των επιχειρήσεων, την πολιτική δηλαδή και επιχειρηματική-οικονομική ελίτ του κόσμου μας.

Ο Κρόνος στον Αιγόκερω αισθάνεται στο σπίτι του, καθώς είναι και ο κυβερνήτης του ζωδίου, και θα συνεχίσει την διαδρομή του μέσα από το ζώδιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Από το σημείο αυτό του ωροσκοπίου η δύναμη του είναι πολύ πιο έντονη και καθαρή! Σε προσωπικό επίπεδο ο Κρόνος στο ζώδιο του Αιγόκερου μας βοηθάει να ωριμάσουμε πνευματικά. Μας εφοδιάζει με τα μαθήματα εκείνα που μπορούν να μας ωθήσουν στο επόμενο εξελικτικό στάδιο μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο δε, ο Κρόνος σ αυτή τη θέση ρίχνει το βάρος του στο Τραπεζικό και πολιτικό σύστημα, στις μεγάλες εταιρίες και τις κυβερνητικές δομές, απαιτώντας να τηρούνται στο ακέραιο οι κανόνες και η τάξη στην λειτουργία των συστημάτων αυτών.

Ο Πλούτωνας πέρασε στον Αιγόκερω το 2008 και θα συνεχίσει το ταξίδι του μέσα από το ζώδιο αυτό της γης μέχρι το 2024, για να επανέλθει μετά από 2,5 περίπου αιώνες, το 2254. Οπότε ο αντίκτυπος από το πέρασμα του αυτό στους τομείς που θα αγγίξει θα είναι μεγάλος και το αποτέλεσμα της δράσης του με μακρά διάρκεια επιρροής. Στην  θέση του αυτή έχει την ευθύνη να αναμορφώσει το Τραπεζικό και πολιτικό σύστημα, καθώς και τις μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Πρέπει να επαναδιατυπώσει τα πράγματα και να τα μεταμορφώσει, όπου έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο, έχουν χάσει την αυθεντικότητα τους ή παρουσιάζονται εκτεταμένα δείγματα διαφθοράς. Και η νομοθετική εξουσία όμως δεν θα μείνει αλώβητη, καθώς θα κλιθεί να διαδραματίσει πλέον τον ουσιαστικό της ρόλο. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, ίσως δε και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάτω από την συνδυασμένη ενέργεια των Κρόνου και Πλούτωνα, η κουρτίνα θα τραβηχτεί και θα έρθει σε κοινή θέα το χάος που έχουν δημιουργήσει οι ενέργειες μας, που αποτελεί μεν τμήμα της ζωής μας, πλην όμως είναι σε μεγάλο βαθμό αθέατο. Η πλήρης εικόνα της κατάστασης θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεων μας, ατομικά ή συλλογικά, και να συνεισφέρουμε ενεργά για την ανατροπή της τρέχουσας πραγματικότητας.

Θεωρείται από την αστρολογική κοινότητα ότι η σύνοδος Κρόνου-Πλούτωνα ανοίγει κύκλους ακραίου μετασχηματισμού. Ένα κύκλος Κρόνου-Πλούτωνα διαρκεί κατά μέσο όρο μεταξύ 33 και 38 ετών, ανάλογα με την ελλειπτική του Πλούτωνα. Η συνάντηση των δύο πλανητών προκαλεί κάθε φορά την αναδιανομή της δύναμης και της εξουσίας στον πλανήτη μας, ποιά μερίδα δηλαδή της κοινωνίας ή της παγκόσμιας κοινότητας θα αναλάβει τα ινία, φανερά ή πίσω από τη σκηνή, θα δώσει νέες κατευθύνσεις στην καθημερινότητα μας και με τις αποφάσεις της θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας.

Από καθαρά μεταφυσικής και πνευματικής άποψης, ο κύκλος αυτός αποτελεί μια ιεροτελεστία κάθαρσης του κόσμου μας από το παλιό, βλαβερό και μιαρό, ώστε να αναλάβει ως θεματοφύλακας των πόρων του πλανήτη μας μια ομάδα ατόμων που θα είναι ακέραιοι, κατά το δυνατόν τουλάχιστον και για τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής, ικανοί και ανθεκτικοί σε πιέσεις και κακουχίες.

Μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για τα μελλούμενα θα έχουμε εάν δούμε τι συνέβη από άποψη ιστορικών γεγονότων σε προηγούμενους κύκλους Κρόνου-Πλούτωνα.

Μέσα στον προηγούμενο αιώνα, είχαμε μια σύνοδο των δύο πλανητών τον Οκτώβριο του 1914, την περίοδο γύρω από την πυροδότηση του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Χαρακτηριστικό του πολέμου αυτού, πέρα από τις εκατόμβες των νεκρών, πρωτόγνωρες για την εποχή, ήταν η διάλυση τριών αυτοκρατοριών (Πρωσικής, Οθωμανικής και Αυστροουγγρικής), η αλλαγή συνόρων και η δημιουργία Εθνικών Κρατών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ενώ οδήγησε λίγο αργότερα σε αλλαγή πολιτεύματος στην έως τότε Τσαρική Ρωσία (Οκτωβριανή Επανάσταση του΄17).

Στα πλαίσια του ίδιου κύκλου, με το τετράγωνο Κρόνου-Πλούτωνα την περίοδο 1921-1922 κάνει την εμφάνιση του το φάντασμα του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της τυραννίας πάνω από την Ευρώπη, που θα εξαπλωθεί και θα σκιάσει μεγάλα μήκη και πλάτη της τα χρόνια που ακολουθούν (Μουσολίνι, Στάλιν, Χίτλερ, Φράνκο, κλπ). Σε ένα επόμενο τετράγωνο των δύο πλανητών (1939-1941) ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο καταστροφικότερος όλων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής…

Στην επόμενο σύνοδο Κρόνου-Πλούτωνα το 1947 έχουμε ουσιαστικά το τέλος του πολέμου, με την κατάρρευση της Γερμανία, αλλά και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και την γέννηση δεκάδων νέων χωρών ανά την υφήλιο (Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, κπλ.), καθώς και μιας νέας Υπερδύναμης (Η.Π.Α.).

Η τελευταία σύνοδος των δύο πλανητών συνέβη το 1982, που σηματοδότησε την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στις Η.Π.Α. και έναν ψυχρό πόλεμο να μαίνεται μεταξύ των δύο κυρίαρχων δυνάμεων του κόσμου, των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Είναι η περίοδος επίσης που κάνει την εμφάνιση του το AIDS, που χαρακτηρίστηκε η πανούκλα της εποχής μας και που αποδεκάτισε και στέρησε τον κόσμο μας από δημιουργικές δυνάμεις και ταλέντα. Ο κύκλος αυτός έφερε κάποια χρόνια αργότερα την διάλυση της ΕΣΣΔ και την δημιουργία σειράς ανεξάρτητων κρατών, αλλά έφερε επίσης και την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και το τέλος του κομμουνισμού στην Ευρώπη.

Είναι όμως και η χρονική περίοδος που γεννήθηκε και επιβλήθηκε η οικονομική θεωρία του νεοφιλελευθερισμού, με κύριους εκφραστές τον Ρίγκαν στις ΗΠΑ και την Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προωθεί την μεγιστοποίηση της οικονομικής ελευθερίας των τραπεζικών ιδρυμάτων και των επιχειρηματικών ομίλων, τα κέρδη των οποίων τοποθετούνται πάνω από την ανθρώπινη ζωή, υγεία, ευημερία και αξιοπρέπεια. Οι αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές και η κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών άφησε ευάλωτες τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βορά των μεγάλων και ισχυρών. Γιατί κατά την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, βασική ευθύνη για την φτώχια και την εξαθλίωση φέρει το ίδιο το άτομο, που δεν φρόντισε να βελτιώσει την κοινωνική και οικονομική του θέση, θεσμοθετώντας έτσι έναν ιδιότυπο ρατσισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. 

Και ας μην ξεχνάμε τα τετράγωνα των Κρόνου-Πλούτωνα την περίοδο 2008-2011, που εντάσσονται στον προηγούμενο κύκλο του 1982, τα οποία πυροδότησαν την τελευταία οικονομική κρίση, μια κρίση ταυτότητας του νεοφιλελευθερισμού, τις συνέπειες τις οποίας βιώνουμε μέχρι τις μέρες μας, μια δεκαετία αργότερα. Με τον νέο κύκλο Κρόνου-Πλούτωνα, που εγκαινιάζεται αυτή τη χρονική περίοδο, σε συνδυασμό με τις όψεις Δία-Κρόνου, μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε μια σημαντική αλλαγή κεφαλαίου στην εξέλιξη του κινήματος του νεοφιλελευθερισμού, που θα φέρει μια ριζική ελπίζουμε αναμόρφωση των οικονομικών συστημάτων παγκόσμια.

Παρόμοια είναι η εικόνα των ιστορικών γεγονότων και σε παλαιότερους κύκλους συνάντησης των δύο πλανητών. Πόλεμοι, εισβολές, καταρρεύσεις μεγάλων δυνάμεων, επιδημίες, καταστροφές (Γαλλική Επανάσταση, επιδημίες πανούκλας, διάλυση Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διωγμοί Χριστιανών, για να αναφέρουμε κάποια από τα γεγονότα)!

Οι κύκλοι Κρόνου-Πλούτωνα συμπίπτουν πάντοτε με ιδιαίτερα δύσκολες ιστορικές περιόδους, εποχές με διάχυτη την ατμόσφαιρα της έντονης συστολής. Οι αντιδραστικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις του ολοκληρωτισμού αντιμάχονται, η οργανωμένη βία και η καταπίεση κάνει έντονη την παρουσία της και το αποτέλεσμα της περιόδου αυτής είναι πολλές φορές τραυματικό. Είναι η αρνητική πλευρά της συνόδου αυτής, που βγάζει στην επιφάνεια, ξεσκεπάζει θα λέγαμε, την πιο σκληρή πλευρά των κοινωνιών μας, την σκόπιμη τυραννία, την κατάχρηση εξουσίας και την απόλυτη διαφθορά. Η δυναμική της συνόδου θα είναι πολύ πιο έντονη μέσα στο 2020, καθώς θα είναι η χρονιά που η σύνοδος των δύο αυτών πλανητών θα είναι απόλυτη.

Στα θετικά χαρακτηριστικά της συνόδου μπορούμε να καταγράψουμε το θάρρος που θα ανακτήσουμε και που μας βοηθάει να πολεμήσουμε το σκοτάδι, αψηφώντας τον κίνδυνο και τον θάνατο. Είναι η περίοδος που θα γεννήσει ήρωες, άτομα που θα αψηφήσουν την ζωή και την ασφάλεια τους και θα θέσουν σκοπό της ζωής τους να πολεμήσουν και να καταστρέψουν ότι προκαλεί πόνο και εξαθλίωση. Η αποφασιστικότητα είναι άλλο ένα στοιχείο του χαρακτήρα που γίνεται ακόμη πιο έντονο το διάστημα αυτό, καθώς και η πειθαρχία και η ικανότητα εστίασης στο στόχο. Από τις δύσκολες αυτές εμπειρίες και βιώματα που φέρνει η σύνοδος Κρόνου-Πλούτωνα γεννάται σοφία και χαλυβδώνεται το ήθος, καθώς απώτερος πάντοτε σκοπός των εμπειριών που βιώνουμε είναι η πνευματική και ψυχική μας εξέλιξη, τόσο ατομικά, όσο και σαν κοινωνικό σύνολο.

Σε κοσμικό τώρα επίπεδο, η σύνοδος αυτή και οι όψεις μεταξύ των πλανητών που θα ακολουθήσουν, μπορούν να φέρουν την κατάρρευση σημαντικών εθνικών οικονομιών, επιχειρηματικών κολοσσών, αλλά και πολιτικών συστημάτων και δομών, όπου τουλάχιστον έχει περισσέψει η αδικία και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς είναι εκτεταμένα.  

Στα πλαίσια της κάθαρσης που θα φέρει σταδιακά η όψη αυτή, θα δούμε με μεγάλη χαρά πολλά πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες υπεράνω πάσης υποψίας να διασύρονται παγκόσμια και να φυλακίζονται, πληρώνοντας το κάρμα τους για τις αδικίες που διέπραξαν, όντας σε θέσεις εξουσίας και δύναμης, πολιτικής ή οικονομικής. Το δημόσιο χρέος που έφτασε σε επίπεδα ασφυξίας και απειλεί την βιωσιμότητα πολλών οικονομιών, στην εξέλιξη αυτού του κύκλου Κρόνου-Πλούτωνα και σε μια μελλοντική χρονική στιγμή αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική κάμψη, καθώς και το αντίστοιχο χρέος που βαρύνει μεγάλες επιχειρήσεις, τις Τράπεζες ή τους ιδιώτες, αποτέλεσμα μια βαθύτερης οικονομικής μεταρρύθμισης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις σε κοινωνικό επίπεδο θα ενταθούν και θα κάνουν την εμφάνιση τους αποσχιστικά κινήματα σε μια σειρά χωρών, ή, εκεί που δραστηριοποιούνται ήδη, θα αυξήσουν την δύναμη τους και την επιρροή τους στις κοινωνίες. Μέσα στα πλαίσια αυτά δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει η γέννηση και η άνδρωση αποσχιστικών κινημάτων και μέσα στα όρια των ΗΠΑ, ίσως και με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές του 2020, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας σαν υπερδύναμη και μπορεί να οδηγήσουν σε μια μελλοντική πολυδιάσπαση και την γέννηση σειράς νέων κρατικών μορφωμάτων στην Βόρεια Αμερική.

Στο μέτωπο του AIDS αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, καθώς θα παραχθούν φάρμακα και εμβόλια, που θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο ελάχιστο και θα υποβιβάσουν την νόσο σε μια απλή ασθένεια που προλαμβάνεται και θεραπεύεται. Κατά τη διάρκεια όμως και αυτού του κύκλου, είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την εμφάνιση τους νέες θανατηφόρες επιδημίες, που θα στοιχίσουν τη ζωή σε εκτεταμένους πληθυσμούς.  

Η αρχική περίοδος του νέου αυτού κύκλου αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι καθιερωμένες πολιτικές και επιχειρηματικές ομάδες, που λυμαίνονται την εξουσία και τον πλούτο των χωρών, θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να διατηρήσουν τα προνόμια τους, αλλά και να διαφυλάξουν τον υλικό πλούτο και την ελευθερία τους, κάτι που αναμένεται πολλοί από αυτούς να χάσουν. Και ο μόνος τρόπους που ξέρουν να πολεμούν είναι με την καταπίεση, το έλεγχο και τον περιορισμό των ελευθεριών. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια περίοδο έντονης καταστολής, που θα συμβεί «για το καλό μας», κάποια χρόνια ακόμη πιο έντονου περιορισμού ελευθεριών και τυραννικής καταπίεσης των μαζών, με πολλά προληπτικά χτυπήματα.

Επειδή το Σύμπαν είναι όμως σοφό και ο τροχός των αλλαγών έχει αρχίσει ήδη να κυλά, οι μεταβολές θα πραγματοποιηθούν, με ή χωρίς την συναίνεση μας, γιατί έφτασε και πάλι η χρονική στιγμή να διδαχτούμε σημαντικά μαθήματα, τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνίες. Το κυνήγι της επιτυχίας και ο άκρατος υλισμός μας έβγαλαν από την πορεία μας και πρέπει να βρούμε για μια φορά ακόμη τον σωστό βηματισμό αλλά και τον προσανατολισμό μας, μέσα από μια ισορροπημένη υλική και πνευματική ζωή. 

Πολλές οι προκλήσεις λοιπόν που θα φέρει το μέλλον στα σκαλιά μας και επιτέλους θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να παλέψουμε, όχι μόνο για την επιβίωση μας, το μέλλον μας, αλλά και για την ευημερία μας. Και όταν εννοούμε ευημερία, ας μην βιαστούμε να μετρήσουμε οικονομικά κέρδη. Γιατί η πραγματική ευημερία του ανθρώπου και η ευτυχία του, εδράζει σε πιο πνευματικά μονοπάτια. Και η πνευματικότητα, καθώς και η ισορροπία μεταξύ ύλης και πνεύματος, είναι τα στοιχεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Αλίντα Κανάκη
Mήτρας Δημήτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.