Ιστορία της Αστρολογίας

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  ΑΣΤΡΟΛΟΓΟ
           ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ

      

           Αστρολογία είναι ένα σύμπλεγμα από πλανητικά συστήματα, παραδώσεις και πεποιθήσεις οι οποίες ανάλογα με τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων μπορεί να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και άλλα επίγεια θέματα. Είναι μια κατεξοχήν αμφιλεγόμενη επιστήμη που οι υποστηρικτές και  οπαδοί της την θεωρούν ισάξια των άλλων επιστημών. Περιλαμβάνει έρευνα, τεκμηρίωση και στατιστική ανάλυση με ιδιαίτερα ραγδαία ανάπτυξη τον τελευταίο αιώνα.

       Αναμφισβήτητο πάντως γεγονός είναι ότι η αστρολογία είναι εξαιρετικής εκτίμησης σε πολλές χώρες του εξωτερικού και σε αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης διδάσκετε ισότιμα με τις υπόλοιπες παραδοσιακές επιστήμες. Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι οι κινήσεις και οι θέσεις των Ουρανίων σωμάτων επηρεάζουν άμεσα κάποια κοσμικά γεγονότα πάνω στη Γη και έχουν επίδραση στη ζωή των ανθρώπων.

    Στη σύγχρονη μορφή της μας πληροφορεί για την θέση των πλανητών του ηλιακού συστήματος κατά την στιγμή της γέννησης ενός άτομου που κατά κάποιον τρόπο συνδέονται με την προσωπικότητα, τις δραστηριότητες, τις προτιμήσεις και ακόμη περισσότερο με ιδιαίτερα συμβάντα στη ζωή του. (Ατυχήματα, γάμοι, διαζύγια κ.λ.π.).  
 
    Ο ορισμός αστρολογία προέρχεται από την ελληνική λέξη ASTRON ( αστέρι ) που συμβολίζει το νου, το λόγο, την έννοια, τη γνώση και την διδασκαλία.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ     


     Η ακριβής προέλευση της αστρολογίας δεν είναι ακόμη γνωστή. Είναι η παλαιότερη και η πιο διαδεδομένη επιστήμη που οι ρίζες της ανιχνεύονται από το πρώτο ήμισυ της δυναστείας των Hammurabi στην Βαβυλώνα περίπου πριν 3.500 χρόνια. Από το 1000 π.Χ. Οι αστρολόγοι πίστευαν πως η Γη είναι ένας τεράστιος κύκλος που γύρω του περιστρέφονται Ουράνια σώματα και αστέρες. Το 1500 π.Χ. βρέθηκαν οι πρώτοι αστρολογικοί  πινάκες όπου αναγραφόταν η ώρα της ανατολής και της δύσης του Ηλίου. Ένας μεγάλος ζωδιακός κύκλος βρέθηκε στην βορειοδυτική Αφρική με την απεικόνιση του πάνω σε βράχο που η ηλικία του εκτιμάτε άνω των 10.000 χρόνων. Το 4.000 π.Χ. στην Μεσοποταμία βρέθηκαν αρκετά συγγράμματα με αστρικούς χάρτες που μελετούν την επίδραση του Ηλίου και της Σελήνης πανω στη Γη.

     Οι πρώτες αρχές στην αστρολογία τέθηκαν στην Βαβυλώνα τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι παρατηρούσαν τις κινήσεις των Ουρανίων σωμάτων σε συνδυασμό με τις εποχές, τους οιωνούς και τα περίεργα αστρονομικά φαινόμενα. Έχοντας αναπτύξει την γνώση των μαθηματικών ερεύνησαν τους αστρονομικούς νόμους και ανέπτυξαν τις πρώτες προβλέψεις αστρονομικών αστερισμών κατασκευάζοντας ημερολόγια πιο σύγχρονα από εκείνα των Ασσυρίων και Αιγυπτίων. Οι αστρολογικές τους μελέτες και ερμηνείες αποτελούν την βάση της σημερινής Δυτικής αστρολογίας. Αστρικοί χάρτες, ατομικά ωροσκόπια, κινήσεις Ουρανίων σωμάτων, ημερολόγια συστήματα αστρολογίας, αστρονομίας, προβλέψεων και ζωδίων διασώθηκαν και διαδόθηκαν στη Ινδία, Αραβία, Μέση Ανατολή και Ελλάδα.

    Οι Έλληνες αστρονόμοι ανέπτυξαν ιδιαίτερα το ημερολογιακό σύστημα και τις αστρονομικές μελέτες κάνοντας πασίγνωστη και δημοφιλή την αστρολογία τόσο στην Ευρώπη κατά την Ρωμαϊκή εποχή όσο και στην Μεσόγειο. Η Έλληνες εγκαινίασαν μια νέα εποχή με καινούργιες μεθόδους μέσω των γεωμετρικών, αστρονομικών και μαθηματικών γνώσεων κάνοντας την αστρολογία πολύ δημοφιλή σε αρκετές χώρες του κόσμου. Από τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Θαλής, ο Πλάτωνας και αργότερα ο Αριστοτέλης καθώς πολλοί μεταγενέστεροι φιλόσοφοι, στοχαστές, αστρονόμοι όπως ο Παράκελσος, ο Κοπέρνικος ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ και πολλοί άλλοι συνέφεραν σημαντικά μετατρέποντας την αστρολογία σε γνώση και φιλοσοφία. Το 2ο μ.Χ. αιώνα ο Πτολεμαίος οργάνωσε στην εκπληκτική <<Τετράβιβλο>> του τα πλανητικά συστήματα, πλανήτες, οίκους, ζώδια προσδιορίζοντας την επίδραση των όψεων και ερμηνεύοντας την λειτουργία τους. Το σύστημα του Πτολεμαίου με την Γη στο κέντρο αποτελεί σοβαρό εγχειρίδιο μέχρι και σήμερα.

    Τον 16ο αιώνα η αστρολογία παραμερίστηκε από την εκκλησία διαστρεβλώθηκε και δέχτηκε παρακμή εξαιτίας της τοποθέτησης της πως η αστρολογία είχε άμεση σχέση με την αποκρυφολογία παρεκκλίνοντας από την αναφορά της Καινής Διαθήκης με αποτέλεσμα να καταστραφούν συγγράμματα και μελέτες ανυπολόγιστης αξίας. Παραπομπή της αστρολογίας είναι και οι αστρονομικές παρατηρήσεις των Κινέζων που μετέδωσαν στους Χαλδαίους, Ινδούς, Ασσυρίους, Αιγυπτίους καθώς και των Ατζέκων, Μάγιας που συνήθως ήταν άνθρωποι της θρησκείας δηλ. ιερείς που ανέπτυξαν ένα μίγμα θρησκείας αστρονομικών προβλέψεων και επιστήμης. Ακολουθεί η ακμή της στον Μεσαίωνα που οι αστρολόγοι καταπλήττουν με τις συμβουλές και  ερμηνείες τους την υψηλή κοινωνία και όλες της βασιλικές αυλές της Ευρώπης, τόσο που δεν υπήρχε κανείς που να μην συμβουλεύετε τον προσωπικό του αστρολόγο.

    Σήμερα η αστρολογία αν και θεωρείτε από τους αστρονόμους αυθαίρετη στην Αμερική, Ασία και Δυτική Ευρώπη έχει εξέχουσα θέση με σοβαρούς επαγγελματίες αστρολόγους που μελετώντας τη θέση των πλανητών συμβουλεύουν με απόλυτη σαφήνεια τις κινήσεις και την ζωή πολλών σοβαρών πρόσωπων.
 Οι αρχαίοι σκεπτικιστές , φιλόσοφοι δεν ξεχώριζαν την αστρολογία από την αστρονομία. Σύμφωνα με την άποψη τους η αστρολογία είναι η τέχνη – η επιστήμη – και η φιλοσοφία που προπαρασκεύασε τον δρόμο για την αστρονομία. 

astroblock Αστρολογικές προβλέψεις: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟ ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ