Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πλανήτες και κλίμα στην αστρομετεωρολογία από την Αλίντα Κανάκη (Μέρος Δ')


 

 

Ήλιος : Δίνει κλίμα ζεστό, ξηρό, ήρεμο, εκτός εάν υπάρχουν δύσκολες όψεις και ανάδρομους πλανήτες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο έντονο, εάν οι Πλανήτες σχηματίζουν συνόδους μεταξύ τους ή με την Σελήνη, οπότε δίνει ακραίες καιρικές συνθήκες ή συννεφιά, ήλιο με συννεφιά ή βροχή.

 

Σελήνη: Δίνει κλίμα ζεστό, ξηρό και γενικά ήρεμο, εκτός εάν είμαστε σε φάση Πανσελήνου ή έχουμε εκλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο έντονο, εάν οι Πλανήτες σχηματίζουν συνόδους μεταξύ τους ή με την Σελήνη, οπότε εκδηλώνονται ακραίες καιρικές συνθήκες. Συννεφιά, ήλιος με συννεφιά ή βροχή.

 

Ερμής: Άνεμος, δροσερός έως κρύος. Ο Ερμής κυβερνά τον άνεμο, από το ευγενές και ευεργετικό αεράκι μέχρι και τους βίαιους ανέμους ή τους τυφώνες. Ο Ερμής  σε σύνοδο με τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον  Πλούτωνα προκαλεί καταιγίδες με δυνατή αιολική δύναμη. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες όψεις: Ερμής με Ουρανό, που φέρνει ξαφνικά φαινόμενα με πολύ έντονες ριπές ανέμων. Επίσης, η όψη Ερμή με Κρόνο, με σταθερά αυξανόμενη ριπή ανέμου και έντονη βροχόπτωση μετά την υποχώρηση του ανέμου.

 

Αφροδίτη: Δίνει  μια ζεστή και υγρή επιρροή, που τείνει να ρίξει το βαρόμετρο. Οι μέτρια υψηλές θερμοκρασίες και οι απαλές βροχοπτώσεις είναι από τις κυριότερες επιρροές της Αφροδίτης στο κλίμα. Το χειμώνα τείνει να αυξάνει τις χιονοπτώσεις ή την παγωμένη βροχή. Οι όψεις Αφροδίτης-Άρη φέρνουν πολύ συχνά καταιγίδες.

 

Άρης: Δίνει στο κλίμα ξηρή θερμότητα και  ακραία  φαινόμενα, αν συνδυαστεί με άλλους βίαιους πλανήτες. Τα καυτά καλοκαίρια, η ξηρασία, οι καύσωνες  και οι ήπιοι χειμώνες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

 

Δίας: Δίνει ζεστό, ευχάριστο αεράκι, που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό ξαφνικό άνεμο. Από μόνος του  ο Δίας θεωρείται ότι φέρνει εύκρατες συνθήκες και μια αναζωογονητική ατμόσφαιρα στον καιρό.

 

Κρόνος: Δίνει  αρκετό κρύο, έναν υγρό καιρό που διαρκεί, με παρατεταμένο κρύο. Είναι γνωστός για τις ψυχρές και υγρές συνθήκες, που μπορούν να επιδεινωθούν περαιτέρω όταν  εμπλέκονται όψεις και άλλων πλανητών. Οι καταιγίδες ή τα βαρομετρικά συστήματα χαμηλής πίεσης που προκαλούνται από τον Κρόνο έχουν πάντοτε διάρκεια και είναι αρκετά διαδεδομένα. Ο Κρόνος που σχηματίζει αντίθεση με τον Ήλιο φέρνει ζοφερό κρύο.

 

Ουρανός: Δίνει κρύο, στεγνό καιρό με  απροσδόκητες αλλαγές, θερμοκρασιακές αναστροφές, αστάθεια, αστραπές και χαλάζι. Στον Ουρανό αποδίδονται οι ψυχρές ξηρές αέριες εισβολές, με αποτέλεσμα το χειμώνα να παγώνουν τα πάντα και τα καλοκαίρια να φέρνει ξαφνικές πτώσεις θερμοκρασίας. Το υψηλό βαρομετρικό και οι πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμου βρίσκονται κάτω από την επιρροή του.

 

Ποσειδώνας: Δίνει δροσερό, υγρό καιρό, ομίχλη, διάβρωση του εδάφους από πλημμύρες σε ζώδια της γης, περίεργα και απόκοσμα καιρικά φαινόμενα ή πλημμύρες. Η δύναμη του Ποσειδώνα έγκειται στην ικανότητά του να ρίξει το βαρόμετρο, να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και να δημιουργήσει συνθήκες πλημμύρας. Κατά την διάρκεια των ψυχρότερων περιόδων του χρόνου ο Ποσειδώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας και λιώσιμο των πάγων.  

 

Πλούτωνας:  Δροσερός, βίαιος και ακραίος, με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, ανάλογα με τις όψεις που σχηματίζει με άλλους πλανήτες. Πολλές φορές το αποτέλεσμα του Πλούτωνα είναι παρόμοιο με αυτό του Άρη.

 

Οι περιγραφές κάθε πλανήτη πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, σε περίπτωση όψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες της στιγμής και την εποχή. Για παράδειγμα, ο Άρης συνήθως προκαλεί ζεστό καιρό. Σε συνδυασμό με τον Κρόνο (κρύος, υγρός, που φέρνει παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα) είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση δύο μετεωρολογικών μετώπων, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού καταιγίδας.

 

Ολόκληρες εποχές μπορεί να επηρεαστούν, όταν οι πλανήτες που κινούνται πιο αργά από τον Δία (οι εξωτερικοί πλανήτες Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας) σχηματίζουν σημαντικές όψεις.

Οι όψεις και η βαρύτητα τους στην πρόγνωση του καιρού 



Οι παραδοσιακές αστρολογικές όψεις, όπως η σύνοδος, το εξάγωνο, το τετράγωνο, το τρίγωνο η αντίθεση και ο παράλληλος της απόκλισης, είναι σημαντικά κλειδιά για την αποκωδικοποίηση των καιρικών συνθηκών. Η σύνοδος και ο παράλληλος μπορεί να εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες, ανάλογα με τους πλανήτες που εμπλέκονται. Ακόμη και η Αφροδίτη και ο Δίας μπορούν να προκαλέσουν έντονες καιρικές συνθήκες όταν παρουσιάζουν σκληρές όψεις, όπως συμβαίνει όταν συνδυάζονται με τον Ποσειδώνα.

 

Σύνοδος: Μπορεί να λειτουργήσει με κάθε πιθανό τρόπο και θεωρείται η πιο ισχυρή όψη όλων. Στους εποχιακούς χάρτες οι σύνοδοι Ήλιου-Ερμή υποδηλώνουν συχνά το σχηματισμό τροπικών καταιγίδων και τυφώνων.

 

Τετράγωνα  και αντιθέσεις: Μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα ή δυσκολίες, ιδίως οι όψεις  μεταξύ Άρη, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα. Τα τετράγωνα και οι αντιθέσεις μεταξύ του Άρη και του Κρόνου ή του Άρη και του Ουρανού μπορούν να προκαλέσουν μερικά πολύ ισχυρά συστήματα καταιγίδας.

 

Τρίγωνο και εξάγωνο: Το τρίγωνο και το εξάγωνο προοιωνίζουν καλό καιρό και ήπιες καιρικές συνθήκες.

 

Οι προβλέψεις καιρού με βάση τους

αστρομετεωρολογικούς χάρτες

 


Για να μπορέσουμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη καιρού για μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή για μια περίοδο που μας ενδιαφέρει χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τρεις χάρτες: τον εποχικό, τον χάρτη ανέμου και τον χάρτη με τις σεληνιακές φάσεις.

Στον εποχικό χάρτη εντοπίζουμε τυχόν δύσκολες όψεις που μπορεί να αφορούν το χρονικό διάστημα που μας ενδιαφέρει. Εάν δεν υπάρχουν σημαντικές όψεις, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μέρα ή η περίοδος θα είναι σε γενικές γραμμές καλή.

Ο χάρτης ανέμων έχει ιδιαίτερα μεγάλη χρησιμότητα τον χειμώνα, καθώς μια υγρή μέρα ή με έντονη χιονόπτωση, εάν συνοδεύεται από έναν Ερμή σε άσχημες όψεις, μας προϊδεάζει για έντονους ανέμους, που σε συνδυασμό με την χιονόπτωση, θα φέρουν χιονοθύελλα και θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα. Όταν ο χάρτης του Ερμή είναι πολύ χτυπημένος (ας υποθέσουμε ότι έχουμε τον Ήλιο σε σύνοδο με τον Κρόνο ή τον Ουρανό), μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει ισχυρός άνεμος κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναλύουμε.

Ο χάρτης των φάσεων της Σελήνης θα μας δώσει τις λεπτομέρειες εκείνες που θα μας επιβεβαιώσουν κατά πόσο θα είναι καλός ή κακός ο καιρός και ποια θα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μέρα ή της περιόδου που αναλύουμε. Εάν για παράδειγμα πέφτει ο Σκορπιός στην κορυφή του 4ου οίκου και η Σελήνη χτυπιέται, τότε θα περιμένουμε βαριά βροχόπτωση. Εάν ο χάρτης των ανέμων δεν παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο, τότε δεν θα υπάρχει αέρας και πέρα από την βροχή ο καιρός θα είναι ήρεμος.

Επιγραμματικά σχεδόν παρουσιάσαμε στο άρθρο μας αυτό ένα ολόκληρο κλάδο της αστρολογίας, με το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον, άξιο να μελετηθεί. Ο περισσότερος κόσμος συνδέει την αστρολογία με την εικόνα των ημερήσιων γενικών αστρολογικών προβλέψεων που δημοσιεύονται στα έντυπα, δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι μια εξαιρετικά πλούσια επιστήμη με ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, που καλύπτει όλες τις ανθρώπινες και κοσμικές δραστηριότητες. Και το παρόν άρθρο μας αποτελεί ακόμη μία απτή απόδειξη.

Είναι ένα κομμάτι προαιώνιας γνώσης, που αναρίθμητοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά περασμένων εποχών και πολιτισμών, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην μελέτη και καταγραφή των φαινομένων. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιβάλουμε το έργο τους με αγάπη και σεβασμό, να το διαφυλάξουμε και να το εξελίξουμε με την βοήθεια και των σύγχρονων εργαλείων έρευνας και παρατήρησης, τελειοποιώντας κατά το δυνατόν αυτό που ξεκίνησαν κάποιοι άλλοι, χιλιάδες χρόνια πριν. Αποτελεί ύψιστο χρέος μας προς τον Πτολεμαίο και την Υπατία, τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο και το σκαλί που πρέπει πατήσουμε για να εξελιχθούμε. Γιατί η εξέλιξη προέρχεται από την συνέχεια και όχι από την παρθενογένεση.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΗΜΑΤΟΣ 200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.