Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Μετεωρολογική αστρολογία - κοσμολογία από την Αλίντα Κανάκη ! (Μέρος Β΄)


Για να δημιουργήσουμε έναν εποχικό μετεωρολογικό χάρτη, αρκεί να απεικονίσουμε τις πλανητικές θέσεις και όψεις την στιγμή τη εισόδου του Ήλιου στην ανάλογη εποχή του χρόνου. Εάν είμαστε εξοικειωμένοι με την αστρολογία, δεν θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα στο να αναγνώσουμε τα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας την αστρολογία για να προβλέψουμε τον καιρό, πρώτα αναλύουμε την είσοδο του Ήλιου στoυς βασικούς ζωδιακούς αστερισμούς.

Για να κάνουμε προβλέψεις των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, παίρνουμε τον αστρολογικό χάρτης της 21/22 Μαρτίου, την στιγμή δηλαδή που εισέρχεται ο Ήλιος στο ζώδιο του Κριού και είναι στην μηδενική μοίρα. Οι προβλέψεις για το καλοκαίρι γίνονται με βάση τον αστρολογικό χάρτη της 21 Ιουνίου, την μέρα που ο Ήλιος περνάει στο ζώδιο του Καρκίνου. Για το φθινόπωρο είναι η 22/23 Σεπτεμβρίου, μέρα εισόδου του στον Ζυγό και για τον χειμώνα η 21 Δεκεμβρίου, η μέρα που περνάει στο ζώδιο του Αιγόκερου. Πρέπει να προσδιορίσουμε τη στιγμή της εισόδου του στον Κριό, τον Καρκίνο, τον Ζυγό και τον Αιγόκερω και να χτίσουμε έναν χάρτη για εκείνη τη στιγμή. Ο χάρτης των εισόδων του Ήλιου στα βασικά ζώδια  θα δείξει την ώρα έναρξης της σεζόν ανά τρίμηνο. Οι τέσσερις αυτοί ζωδιακοί αστερισμοί περιέχουν τις πλήρεις ενέργειες της αλλαγής του κύκλου, της σεζόν και μιας βασικής αλλαγής στις καιρικές συνθήκες.

Οι αστρολογικοί χάρτες που απεικονίζουν την είσοδο του Ήλιου στους τέσσερις βασικούς αστερισμούς (Κριό, Καρκίνο, Ζυγό και Αιγόκερω) μας δίνουν μια γενική εικόνα για την εποχή, διάρκειας τριών μηνών. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες προβλέψεις, για μια ορισμένα μέρα ή περίοδο, θα πρέπει να μελετήσουμε τις φάσεις της Σελήνης.

 

Ο ρόλος του Ερμή στην αστρομετεωρολογία



Η καταγραφή των κινήσεων του Ερμή, κυρίως οι είσοδοι του σε κάθε ζώδιο, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Στις κινήσεις του Ερμή στηρίζουμε τους περιοδικούς αστρολογικούς χάρτες των ανέμων. Για την σύνταξη των χαρτών πρόβλεψης των ανέμων λαμβάνουμε υπόψη την χρονική στιγμή της εισόδου του Ερμή σε κάθε ζώδιο, όταν βρίσκεται δηλαδή στην μηδενική μοίρα του εκάστοτε ζωδίου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο ότι ο Ερμής γυρίζει σε ανάδρομη πορεία τρείς με τέσσερις φορές τον χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να εξετάσουμε τον αστρολογικό χάρτη, κάθε φορά που ο πλανήτης περνάει από την μηδενική μοίρα του ζωδίου, ορθόδρομος ή ανάδρομος.

 

Για παράδειγμα, ο Ερμής εισέρχεται ορθόδρομος στο ζώδιο του Τοξότη. Κατά την είσοδο του στην μηδενική μοίρα έχουμε τον χάρτη των ανέμων της περιόδου. Όταν επιστρέψει στην μηδενική μοίρα, όντας σε ανάδρομη πορεία, θα πρέπει να δούμε εκ νέου την εικόνα του αστρολογικού χάρτη των ανέμων. Μια τρίτη φορά θα μελετήσουμε τον Ερμή κατά τη διέλευση του από την μηδενική μοίρα του Τοξότη, όταν πιά επανεισέλθει στο ζώδιο, όντας σε ορθή φορά, γιατί σε κάθε πέρασμα του οι όψεις θα είναι αρκετά ή ακόμη και εντελώς διαφορετικές, άρα και οι προγνώσεις των ανέμων μπορεί να είναι ακόμη και διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους.

 

Οι φάσεις της Σελήνης και η βαρύτητα τους στην πρόβλεψη του καιρού

 

Σε κάθε εποχή του χρόνου η Σελήνη διαγράφει τρείς κύκλους, δηλαδή τρείς πλήρεις περιστροφές, και στην πορεία της αυτή σχηματίζει όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όταν ακολουθούμε ή μελετάμε τις διελεύσεις της Σελήνης, εννοούμε κυρίως τις συνόδους και τις αντιθέσεις της διερχόμενης Σελήνης με τους πλανήτες στον εποχιακό χάρτη. Εάν την χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε, δούμε ότι η Σελήνη βρίσκεται σε σύνοδο με τον Κρόνο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο καιρός θα κρυώσει, ίσως να είναι και πιο υγρός.

 

Εάν με τη  παρατήρηση του Ήλιου έχουμε τους Εποχικούς Μετεωρολογικούς Χάρτες, με την Ερμή τους Αιολικούς Χάρτες, με την Σελήνη έχουμε τους πιο συγκεκριμένος, τρέχοντες Μετεωρολογικούς Χάρτες. Και για την εκπόνηση των χαρτών αυτών της Σελήνης, λαμβάνουμε υπόψη την κάθε φάση της Σελήνης:

 

Νέα Σελήνη

 

Πρώτο τέταρτο

 

Πανσέληνος

 

Τελευταίο τέταρτο

 

Τι παρατηρούμε από του χάρτες όμως αυτούς; Δεν είναι τα πάντα σημαντικά, όπως σε μια ατομική ή κοσμική αστρολογική πρόβλεψη. Για την πρόβλεψη του καιρού απαιτείται προσεκτική μελέτη:

 

v  Του τέταρτου οίκου, την ακμή του 4ου οίκου (IC). Η βαρύτητα του γίνεται εμφανής, εάν αναλογιστούμε ότι το 50% της πρόβλεψης του τρέχοντα καιρού βασίζεται στις όψεις που φιλοξενεί.

v  Του 10ου και του 7ου οίκου, των γωνιακών οίκων, που μας δίνουν το 25% των στοιχείων που χρειαζόμαστε για μια ακριβή πρόγνωση των καιρικών συνθηκών.

v  Των πλανητικών όψεων, που συμπληρώνουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Οι πιο σημαντικές όψεις που λαμβάνονται υπόψιν μας είναι οι σύνοδοι, τα τετράγωνα και οι αντιθέσεις τους με τον Ήλιο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πιο ακατάλληλος πλανήτης για ακριβή πρόβλεψη του καιρού είναι ο Ουρανός, λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα τους, και ακολουθείται από τους Κρόνο, Πλούτωνα και Άρη.

 

Στο σημείο αυτό αναλύουμε τον χάρτη από το IC, τους πλανήτες του 4ου  οίκου  και το ζωδιακό αστερισμό που κυριαρχεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το ζώδιο είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση.

 Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ.ΣΗΜΑΤΟΣ 200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.