Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Η επόμενη μέρα Οι προσδοκίες και η διαφαινόμενη πραγματικότητα από την Αλίντα Κανάκη !




Το 2020 μας επιφύλασσε εκπλήξεις τέτοιες, που κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα βιώσει. Και είμαστε ακόμη μόνο στην αρχή του έτους… Πολλές, αν όχι όλες οι δραστηριότητες πάγωσαν, σχέδια μπήκαν στο ψυγείο, και η ζωή σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη ήρθε σε μια σχεδόν πλήρη παύση. Απομονωμένοι οι περισσότεροι στα σπίτι μας αγωνιούμε για την επόμενη μέρα, ανυπομονούμε να αρθούν οι περιορισμοί και να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να ξεχάσουμε την πικρή πραγματικότητα που ζούμε, σαν να ήταν ένα κακό όνειρο που θα εξαφανιστεί μόλις ξυπνήσουμε.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα που μας περιμένει; Ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε με βάση τις πλανητικές όψεις, διελεύσεις και εκλείψεις των μηνών που ακολουθούν, εάν επαληθευτούν, και σε ποιο βαθμό, οι προσδοκίες μας.

Απρίλιος 2020

Εγκλεισμού συνέχεια…

Ο Απρίλιος, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του, δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ την πραγματικότητα που βιώνουμε στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν και από την σχετική ασφάλεια των σπιτιών μας θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλο και πιο σοβαρά την επόμενη μέρα.

Επιχειρήσεις που μέχρι στιγμής δεν είχαν δραστηριοποιηθεί ποτέ διαδικτυακά αναμένεται να σχεδιάσουν ή να υλοποιήσουν τα πρώτα τους βήματα σε ψηφιακό περιβάλλον, προκειμένου να βρουν μια διέξοδο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Πολύτιμες, ίσως και σωτήριες ιδέες θα γεννηθούν με την πρώτη σύνοδο Δία-Πλούτωνα στις 5 Απριλίου, που θα ανακατευθύνουν επαγγελματικές δραστηριότητες, προκειμένου να περάσουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε μια νέα φάση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Οι σπουδές εξ αποστάσεως θα κερδίσουν έδαφος και με την πάροδο του χρόνου θα οργανωθούν και θα κατακτήσουν σημαντικό έδαφος, το ίδιο και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, ελλείψει δυνατότητας μετακίνησης στην παρούσα φάση για την αγορά αγαθών. Και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προωθούν σε όλο και μεγαλύτερο εύρος τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Η υστερία της καραντίνας αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά σε κάποιες περιοχές του πλανήτη μετά τα μέσα του μήνα, ενώ μετά τις 27 Απριλίου αναμένεται ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Μάιος 2020

Ελευθερία και επίπλαστη ομαλότητα!

Οι καρμικοί δεσμοί της Σελήνης θα περάσουν στις 5 Μαΐου στον άξονα Διδύμων-Τοξότη, μια θέση που θα μας ενθαρρύνει να αποκτήσουμε καινούργιες γνώσεις, να συνάψουμε νέες συνεργασίες, να ενεργοποιηθούμε γενικά και να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Στα μέσα του μήνα και σε διάστημα μόλις λίγων ημερών γυρίζουν σε ανάδρομη πορεία ο Κρόνος, η Αφροδίτη και ο Δίας, αλλάζοντας τις συνθήκες σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Η ανάδρομη Αφροδίτη στους Διδύμους θα φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, την εντιμότητα και την αξιοπιστία τους ή την έλλειψη των χαρακτηριστικών αυτών γνωρισμάτων. Θα ξεχωρίσουν οι έξυπνοι και από τους λιγότερο έξυπνους, οι επιμελείς από τους τεμπέληδες, αριβίστες και οπορτουνιστές.

Με την διέλευση αυτή θα γίνει ένα σε έκταση ξεκαθάρισμα στο υπαλληλικό προσωπικό των επιχειρήσεων, καθώς οι συνθήκες πλέον θα έχουν αλλάξει δραματικά και θα πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Άτομα που δεν έδειξαν στο παρελθόν τον καλύτερο τους εαυτό σε επαγγελματικό επίπεδο θα χάσουν την δουλειά τους, καθώς δεν θα μπορούν να αιτιολογήσουν την χρησιμότητα τους.

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να αρθούν τα μέτρα καραντίνας σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ο κόσμος να επιστρέψει σταδιακά στις κανονικές του δραστηριότητες. Είναι η περίοδος που θα επικρατήσει μια ψευδαίσθηση κανονικότητας, μια επανάπαυση ότι τα δύσκολα τελείωσαν και η ζωή συνεχίζεται. Το κλίμα αυτό θα υποδαυλιστεί και από τα ΜΜΕ, δημιουργώντας μια απατηλή ατμόσφαιρα ασφάλειας και κανονικότητας, προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα.

Με το τέλος του κύκλου του εγκλεισμού και της καραντίνας, οι πλανητικές όψεις ευνοούν τη ρύθμιση τραπεζικών δανείων καθώς και φορολογικών βαρών, που λόγω έκτακτων καταστάσεων δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν ομαλά. Είναι όμως και η περίοδος που θα υπάρξει έξαρση αιτήσεων διαζυγίων, καθώς ο πολύμηνος εγκλεισμός θα φέρει το τέλος πολλών γάμων.

Ιούνιος 2020

Αποσταθεροποίηση ενός σαθρού συστήματος

Δεν θα έχουμε προλάβει να ανακτήσουμε καλά-καλά τους κανονικούς ρυθμούς μας και μας περιμένει μια ξαφνική και «αναπάντεχη» ανατροπή, καθώς θα προχωράει ο μήνας και θα οδεύουμε προς τις τρείς εκλείψεις (5/6, 21/6 και 5/7) και την δεύτερη σύνοδο Δία – Πλούτωνα (30/6). Αναμένεται ένα σταδιακό νέο πάγωμα των δραστηριοτήτων, αναβολή προγραμματισμένων δράσεων, μια γενική αναστάτωση και ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας, με την επιστροφή του εφιάλτη του κορωνοϊού.

Είναι ο μήνας εκείνος όμως που θα αναδείξει την αξία της εκπαίδευσης, της μόρφωσης, της αυτοανάπτυξης και της δημιουργικότητας! Έξυπνοι, δραστήριοι και δημιουργικοί άνθρωποι, που θα μπορούν να προσφέρουν ιδέες και λύσεις σε ένα ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον, θα βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση παγκόσμια! Είναι η περίοδος που μπορούν να γεννηθούν τεράστιες καριέρες και να εδραιωθούν οι καινούργιες μεγάλες οικονομικές αυτοκρατορίες του αύριο, βασισμένες σε άλλες αντιλήψεις και ιδανικά.    

Η δεύτερη ανάδρομη περίοδος του Ερμή (19/6-13/7) στο ζώδιο του Καρκίνου αναμένεται να επιτείνει το αρνητικό κλίμα και να υποδαυλίσει την δυσαρέσκεια, που μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να φέρει μαζικές διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, βίαιες κινητοποιήσεις ακόμη και ανατροπές κυβερνήσεων. Φαίνεται πως η δεύτερη αυτή πράξη στο δράμα του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση κυβερνήσεων για την ικανότητα και την επάρκεια τους στην διαχείριση κρίσεων, στην μαζική κατακραυγή μοντέλων πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης και στην αναζήτηση νέων και αποτελεσματικότερων τρόπων διαχείρισης.

Γίνεται πλέον σαφές ότι για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, πρέπει να αποβάλλουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις, μοντέλα και συνήθειες δεκαετιών, να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς και οικονομικούς δυνάστες μας, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει την αποδόμηση των ζωών μας. Θα στηριχθούν πολλές ελπίδες σε νέους ηγέτες, σε καινούργια είδωλα, από τους οποίος ο κόσμος θα απαιτήσει κοινωνική δικαιοσύνη!

Μετά τις 19 Ιουνίου που ο Ερμής ξεκινάει την ανάδρομη πορεία του, θα υπάρξει μια ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής πραγματικότητας. Παλιά και ανεπίλυτα προβλήματα οικονομικής φύσης επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο! Σε κάποιες, ίσως και σε αρκετές χώρες, τα τραπεζικά ιδρύματα θα κλονιστούν, νομίσματα θα αναγκαστούν να υποτιμηθούν, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί και σε κάποιες περιπτώσεις ο κόσμος θα χάσει τα λεφτά του!

Πλησιάζοντας στην δεύτερη σύνοδο Δία-Πλούτωνα και την δεύτερη κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αυξάνεται η νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. Η αγορά πετρελαίου θα φανεί αδύναμη να αντιμετωπίσει την δεύτερη μεγάλη κρίση σε διάστημα λίγων μηνών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες οι μεγάλες και μέχρι πρότινος πανίσχυρες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Με την οικονομική και πολιτική κρίση να βαθαίνει λεπτό στο λεπτό, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν χρεωκοπίες χωρών ή μεγάλων επιχειρήσεων.

Ιούλιος 2020

Φυγόκεντρες δυνάμεις σε δράση!

Προς στιγμή θα φανεί ότι τον μήνα αυτό θα λειτουργήσουν και πάλι αποτελεσματικά οι συνεργασίες, οι συνεταιρισμοί, οι συμμαχίες και θα υλοποιηθούν οι ληφθείσες αποφάσεις προς εξομάλυνση της κατάστασης. Πολύ γρήγορα όμως θα γίνει αντιληπτό, ότι η οικονομική και γεωπολιτική κρίση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και με την συνειδητοποίηση αυτή θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια συνεργασίας. Είναι η αρχή του τέλους πολλών συμμαχιών, συνασπισμών κρατών και πολυεθνικών κρατικών μορφωμάτων που επικράτησαν ή επιβίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες. Από δω και μπρος, κυριαρχεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Νέες αντιπαραθέσεις θα γεννηθούν στην διεθνή πολιτική σκηνή και στις διακρατικές σχέσεις, ενώ παλιές θα αναβιώσουν και θα παρουσιάσουν σημαντική κλιμάκωση. Οι χθεσινοί σύμμαχοι θα γίνουν οι αυριανοί ορκισμένοι εχθροί. Θερμοκέφαλοι και ανεύθυνοι πολιτικοί θα προκαλέσουν διεθνή αναστάτωση με τις προκλητικές τους ενέργειες, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέων πολεμικών συγκρούσεων!

Οι διεθνείς μετακινήσεις ή θα ανασταλούν εκ νέου ή θα αντιμετωπίσουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Επιχειρήσεις που τις βρήκε η νέα τροπή της οικονομικής κρίσης ευάλωτες, δεν έχουν πιά καμία ελπίδα να επιβιώσουν και αναμένεται να κηρύξουν πτώχευση. Η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη και η αγορά ακινήτων θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Και καθώς η κρίση θα βαθαίνει, θα γίνει εμφανές ότι οι οικονομικές δυσκολίες που βιώσαμε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την εισαγωγή που θα μας οδηγήσει στην δεύτερη πράξη του δράματος που εκτυλίσσεται γύρω μας.

Αύγουστος 2020

Στο μάτι του κυκλώνα

Ο Αύγουστος ίσως θα είναι ο πιο ήρεμος από άποψη γεγονότων μήνας του έτους! Από πολλές απόψεις όμως θα είναι σαν να βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, μια νηνεμία πριν από την μεγάλη καταιγίδα που θα σαρώσει τα πάντα. Σε πολλές χώρες ωστόσο θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις με την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, εκρήξεις (ηφαίστειων ή εγκαταστάσεων) και μεγάλα ατυχήματα. Επίσης είναι μεγάλη η πιθανότητα εκδήλωσης στρατιωτικών πραξικοπημάτων σε κάποια ή κάποιες χώρες του πλανήτη, ενώ οι συγκρούσεις στην διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή θα παραμείνουν αμείωτες.

Σε ατομικό επίπεδο αρκετοί από μας θα κάνουν το μήνα αυτό μια αξιολόγηση παλαιών σχέσεων ή καταστάσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην ζωή τους, τουλάχιστον στους τομείς που τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να γίνουν.

Στον επαγγελματικό τομέα είναι ένας πολύ παραγωγικός μήνας που δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητος! Όσοι είναι δημιουργικοί και κάπως πιο  ριψοκίνδυνοι έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να προχωρήσουν στην υλοποίηση δράσεων που θα τους αποδώσουν μελλοντικά. Κάντε τολμηρά ανοίγματα, επενδύστε σε μακροχρόνια επαγγελματικά πλάνα, υπογράψτε συμβάσεις που θα σας εξασφαλίσουν βιωσιμότητα οικονομική και επαγγελματική. Πολλοί ανάμεσα μας αναμένεται τον Αύγουστο να αλλάξουν δουλειά ή επαγγελματική στέγη, να ξεκινήσουν μια καινούργια επαγγελματική ασχολία ή να εγκαινιάσουν μια νέα συνεργασία. Χαμένοι αυτό το μήνα θα είναι μόνοι όσοι δεν κάνουν καμία προσπάθεια.

Σεπτέμβριος 2020

Πυκνά μαύρα σύννεφα…

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μακράν ο δυσκολότερος και πιο θλιβερός μήνας του έτους! Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα ωστόσο θα επικρατεί αισιοδοξία, θα υπάρξουν συζητήσεις για αλλαγές στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα προχωρούν ομαλά. Και ξαφνικά θα έρθει το χάος!

Ένα χάος που θα οφείλεται στον ανάδρομο Άρη (9/9-15/11) και την αντίθεση του με τον επίσης ανάδρομο Κρόνο (11/5-29/9) από Κριό και Αιγόκερω αντίστοιχα, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Κάπου μεταξύ τις 8 με 10 Σεπτεμβρίου η ζωή αναμένεται να παγώσει ξαφνικά ή να κάνει μια απότομη στροφή, να ακολουθήσει μια διαμετρικά αντίθετη πορεία σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η εικόνα του δεύτερου και τρίτου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου ζοφερή, με ένα μεγάλο κύμα χρεωκοπιών επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν νέες στρατιές ανέργων, με ένα αδυσώπητο ανταγωνισμό για την επιβίωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, υποτιμήσεις νομισμάτων, πληθωρισμό,  κλειστά σύνορα και έλλειψη τροφίμων. Περιουσίες θα γίνουν στάχτη, αυτοκρατορίες θα καταρρεύσουν, καριέρες θα καταστραφούν, κάποιοι θα αυτοκτονήσουν, κάποιοι άλλοι θα τρελαθούν που θα χάσουν τα πάντα, λεφτά, τιμές, δόξες και υπόληψη σε μια στιγμή, πληρώνοντας το κάρμα τους.

Το κλίμα θα επιδεινώσουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων που θα αποτελέσουν την σπίθα που θα φέρει την κοινωνική έκρηξη σε αρκετά μέρη του πλανήτη. Ορδές αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους αρκετών πόλεων, να βγάλουν το θυμό, την μανία, την αγανάκτηση δεκαετιών και την απελπισία της νέας τους πραγματικότητας μέσα από πράξεις βίας και καταστροφής, πολεμώντας με μένος το σύστημα στα οδοφράγματα. Τα αποτελέσματα όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, θα είναι  επί της ουσίας πενιχρά, αν όχι μηδενικά…   

Οκτώβριος 2020

Η τελευταία πνοή του καπιταλισμού…

Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας απρόβλεπτος, με πολλές και συνεχείς εναλλαγές σκηνικού, που απαιτεί από εμάς προσαρμοστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να περισώσουμε ότι σώζεται. Είναι ο μήνας εκείνος που αναμένεται να φέρει το οριστικό τέλος ενός μεγάλου οικονομικού κύκλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά το δεύτερο μισό του μήνα θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή και παύσεις δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι και προγραμματισμένες δράσεις θα αναβληθούν. Η ευρεία σύνοδος πλανητών που έλαβε χώρα στα μέσα Μαρτίου (Άρη-Πλούτωνα-Κρόνου-Δία-Νότιου Δεσμού) και που αποτέλεσε την απαρχή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεργοποιείται και πάλι και μπορούμε βάσιμα να υποψιαζόμαστε ότι θα υπάρξει άλλη νέα, μάλλον η τελευταία φάση καραντίνας, καθώς σταδιακά οδηγούμαστε στην τρίτη και τελευταία κορύφωση της παρούσας πανδημίας, που θα είναι στα μέσα περίπου του Νοεμβρίου.

Και το γεγονός αυτό θα φέρει πιθανότατα και το τέλος του οικονομικού μας κύκλου. Το καπιταλιστικό σύστημα που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και η παγκοσμιοποίηση που προώθησε και επέβαλε μοιάζει ξαφνικά ένα σύστημα γερασμένο, απαρχαιωμένο, ανίκανο αλλά και απρόθυμο να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που υπαγορεύουν οι καιροί. Οι ολιγάρχες θα πέσουν στις επάλξεις, δίνοντας σκληρή μάχη για την επιβίωση του συστήματος που με τόση φροντίδα οικοδόμησαν, το οικοδόμημα τους όμως θα γίνει στάχτη από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα πάντα θα καταρρεύσουν σε μια στιγμή μπροστά στα μάτια μας, αποτέλεσμα μια απίστευτης, σχεδόν εξωπραγματικής, ταχύτατης αλληλουχίας γεγονότων. Το θεριό, εξουθενωμένο από τα συνεχή χτυπήματα, θα αφήσει μέσα στον Οκτώβρη την τελευταία του πνοή. Και μετά τον όλεθρο, η ηρεμία. Μέχρι να κατακάτσει η σκόνη μες στο σκοτάδι και να έρθει η καινούργια αυγή…

Νοέμβριος 2020

Σα να γλυκοχαράζει…

Ο Νοέμβρης μας βρίσκει μουδιασμένους, κλεισμένους στα σπίτια μας σε καθεστώς καραντίνας ή με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην μετακίνηση μας. Τα πρόστιμα θα σκληρύνουν, οι φόροι θα αυξηθούν, η ανεργία θα καλπάζει και ο πληθωρισμός θα επιτείνει το πρόβλημα επιβίωσης. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και μια ακόμη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, με συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία ή ότι τουλάχιστον απέμεινε από αυτήν.

Για κάποιους ο Νοέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς θα βιώσουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ίσως μεγαλύτερες από αυτές του Απριλίου, ακόμη και το ενδεχόμενο απόλυτης οικονομικής ανέχειας και πείνας, για κάποιους άλλους όμως θα ξεκινήσει το ταξίδι της καινούργιας τους ζωής! Κάποιες ιδέες που συλλάβαμε τον Απρίλιο, γύρω από την πρώτη σύνοδο των Δία-Πλούτωνα, καταρτίστηκαν εκτενή πλάνα και αποκτήθηκε η τεχνογνωσία το καλοκαίρι με την δεύτερη σύνοδο των πλανητών, τώρα, με την τρίτη τους σύνοδο, έφτασε η χρονική στιγμή της απογείωσης, ειδικά εάν οι ασχολίες τους έχουν σχέση με το διαδίκτυο.   

Μετά την τελευταία σύνοδο Δία-Πλούτωνα στις 12 Νοεμβρίου πολλοί θα ζήσουν δραματικές αλλαγές στην ζωή τους! Οι εργατικοί, οι δημιουργικοί, οι πρωτοπόροι, όσοι έχουν καινούργιες ιδέες και είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν σε νέα περιβάλλοντα με καινούργια φιλοσοφία, θα βρουν το βήμα για να πραγματοποιήσουν το άλμα τους προς το μέλλον. Θα ανοίξουν τους καινούργιους δρόμους για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι στην καινούργια εποχή. Σε πολιτικοοικονομικό δε επίπεδο, μετά το δεύτερο μισό του μήνα αντιμετωπίζονται πλέον με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τα τεράστια προβλήματα που έφερε το 2020 και θα αρχίσουν να δρομολογούνται λύσεις που θα προλειάνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Δεκέμβριος 2020

Η νέα εποχή είναι επιτέλους εδώ!

Στις 17 Δεκεμβρίου περνάει επιτέλους ο Κρόνος στον Υδροχόο, κλείνοντας το πέρασμα του από τον Αιγόκερω, που έφερε τόσο πόνο και αγωνία. Στο ζώδιο του Υδροχόου θα παραμείνει μέχρι την άνοιξη του 2023, βοηθώντας με τις δικές του δυνάμεις στο πέρασμα του κόσμου μας σε μια εντελώς νέα εποχή. Η καινούργια θέση του Κρόνου αναμένεται να επηρεάσει πρώτιστα τις τύχες των χωρών που ανήκουν στο ζώδιο του Υδροχόου, όπως είναι η Ρωσία, ο Καναδάς, η Σερβία, η Φιλανδία και η Σουηδία.

Ένα ακόμη πιο σημαντικό πλανητικό γεγονός αποτελεί το πέραμα του Δία στις 19 Δεκεμβρίου από τον Αιγόκερω στον Υδροχόο, όπου και θα παραμείνει για ένα χρόνο, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα συμβεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος Δία-Κρόνου στην πρώτη μοίρα του Υδροχόου! Μπορούμε να πούμε πλέον με βεβαιότητα ότι έφτασε η καινούργια μέρα.

Και επειδή θα πλησιάζει στο τέλος του ένα πραγματικά δύσκολου έτος, εάν κοιτάξουμε προς τα πίσω, θα δούμε ότι άλλαξαν απίστευτα πολλά πράγματα στις ζωές μας σε ένα πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη μέσα στον Δεκέμβριο περισσότεροι από τους μισούς οικονομικά ενεργούς των κοινωνιών μας θα απασχολούνται σε μια καινούργια δουλειά, θα έχουν αλλάξει αντικείμενο ή θα υπηρετούν το αντικείμενο τους μέσα από νέες συνθήκες, σε διαφορετικές ομάδες και σε άλλα εργασιακά περιβάλλοντα.

Πολλές δραστηριότητες θα έχουν μεταφερθεί σε ψηφιακό περιβάλλον και πολύς κόσμος θα δουλεύει πλέον από το σπίτι του. Η ανάγκη της καθημερινής μετακίνησης για επαγγελματικούς λόγους θα εκλείπει για πολλούς από εμάς, κάτι που θα μειώσει την ανάγκη για ενοικίαση χώρων γραφείων, με ευεργετικά επίσης αποτελέσματα στα επίπεδα της μόλυνση του περιβάλλοντος. Πολλά επαγγέλματα θα βιώσουν μια νέα άνοιξη (προγραμματιστές, επιστήμονες, μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί ενέργειας, διδακτικό προσωπικό, ερευνητές, ιατρικό προσωπικό με ειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές ιατρικής, ιπτάμενοι, κλπ), αλλά για κάποιους θα καταστεί φανερή η ανάγκη να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα και να αναπτύξουν καινούργιες δεξιότητες.

Στη πολιτική σκηνή θα αναλάβουν τα ινία και θα καθιερωθούν σταδιακά εκπρόσωποι της γενιάς του ΄70 και του ΄80, που θα προσεγγίσουν με ένα φρέσκο αέρα τα προβλήματα της ανθρωπότητας, μέσα από την ισότητα και ισονομία, την δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αδελφοσύνη των εθνών, ποιότητες όλες της εποχής του Υδροχόου! Η οικονομική άνοιξη θα είναι μεν στα σπάργανα στα τέλη του 2020, αλλά δεν θα αργήσει να έρθει μέσα στο 2021!
Σαφώς και δεν θα ξυπνήσουμε ξαφνικά στον τέλειο κόσμο, τον μαγικά πλασμένο. Αλλά θα έχουμε αυτή τη φορά βάσιμες υποψίες, ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο από το σήμερα και το χθες. Και ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η άσχημη εμπειρία που θα περάσουμε τους μήνες που ακολουθούν, θα μας διδάξει κάποια σημαντικά μαθήματα. Γιατί χρειαζόμαστε τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο μια νέα πυξίδα ζωής, νέες αξίες και μια καινούργια πνευματικότητα. Οφείλουμε για να επιβιώσουμε σαν είδος να εξελιχθούμε πνευματικά και να περάσουμε σταδιακά από το καθαρά υλικό και εγωκεντρικό σε πιο πνευματικό και αλτρουιστικό επίπεδο. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής, αυτή είναι η αποστολή μας. Και ας έχουμε υπόψη μας ότι ό,τι δεν εξελίσσεται, απολιθώνεται…

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν όσο καλύτερα μπορούμε για την καινούργια πραγματικότητα που διαφαίνεται στον ορίζοντα και ας θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες σαν προκλήσεις και τα εμπόδια σαν ευκαιρίες, που θα μας ανοίξουν καινούργια μονοπάτια ζωής, λουσμένα στο φως. Και ας αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον κακό μας εαυτό, την σκοτεινή μας φύση και την μαύρη μας ενέργεια, να χαθεί μαζί με τον παλιό μας κόσμο. Γιατί η εποχή του Υδροχόου είναι η Εποχή του Φωτός!

Αλίντα Κανάκη 


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.