Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πανσέληνος 22 Αυγούστου ‘21 στον Υδροχόο


 

Η Πανσέληνος του Αυγούστου πραγματοποιείται στις 22 του μήνα, στις 15:01 τοπική ώρα και λαμβάνει χώρα στην τελευταία μοίρα του Υδροχόου. Είναι η δεύτερη Πανσέληνος στην σειρά στο ζώδιο αυτό του αέρα και για τον λόγο αυτό φέρει και το προσωνύμιο blue moon!

Το φεγγάρι του Αυγούστου, το πιο φωτεινό του έτους, καθώς βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της εκλειπτικής του προς τη γη, είναι συνδεδεμένο με ρομάντζα, έρωτες και μαγικές βραδιές. Οι αυτόχθονες της Βορείου Αμερικής το αποκαλούσαν το φεγγάρι του οξύρρυγχου, καθώς συνδεόταν με την αλιεία του ψαριού αυτού στις μεγάλες λίμνες του βορά, ενώ κατ’ άλλες φυλές ήταν το κόκκινο φεγγάρι, επειδή είχε ρόδινη απόχρωση κατά την ανατολή του, αποτέλεσμα της ηλιακής αντανάκλασης.

Σε μια Πανσέληνο στον Υδροχόο γίνεται πολύ πιο περίπλοκη η σχέση μας με τα συναισθήματα μας, καθώς η θέση αυτή συνδέεται με την ανάγκη μας για συναισθηματική ελευθερία. Ωστόσο, όταν είναι κανείς μέλος μια ομάδας ανθρώπων, του είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει τα συναισθήματα του και να απωθήσει τα αρνητικά, όπως είναι ο φόβος, ο θυμός ή και η ζήλια.

Η σημαντικότερη όψη της Πανσελήνου του Αυγούστου είναι η σύνοδος της με τον Δία, μια από της πιο ευνοϊκές πλανητικές όψεις, που συνδέεται με προσωπική, υλική και πνευματική ανάπτυξη και καλή τύχη! Ο Δίας σε συνδυασμό με την Σελήνη φέρνει αισιοδοξία, θετική ενέργεια, γενναιοδωρία, τύχη και επιτυχία. Εμφανίζονται με την σύνοδο αυτή ευκαιρίες που μπορεί να έχουν σχέση με την προσωπική ανάπτυξη ή την υλική επέκταση, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανα τα ταξίδια, η διεύρυνση των γνώσεων μέσα από την εκπαίδευση, η δημιουργία μια νέας σχέσης σε προσωπικό επίπεδο ή η οικονομική εύνοια μέσα από την αύξηση των εισοδημάτων.

Με άλλα λόγια, είναι, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, ένα φεγγάρι που θα πρέπει να μας φέρει χαρά, ικανοποίηση, ίσως και ευτυχία. Νέες γνωριμίες σε κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, καινούργιες φιλίες ή ακόμη και νέες ερωτικές γνωριμίες ή σχέσεις συνθέτουν το σκηνικό των ημερών. Ωστόσο η αντίθεση Ήλιου-Δία μας προειδοποιεί για υπέρμετρη αισιοδοξία, αλαζονεία, υλική απληστία και ανηθικότητα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην χάσουμε τον έλεγχο και καταλήξουμε στο τέλος απογοητευμένοι, μετρώντας απώλειες αντί για κέρδη. Το μήνυμα της Πανσελήνου είναι ότι οφείλουμε να μοιραστούμε τα συμπαντικά μας δώρα με τους γύρω μας, τους λιγότερο τυχερούς, στηρίζοντας τους στις δύσκολες στιγμές που περνάνε.

Στις δευτερεύουσες όψεις της Πανσελήνου ανήκει ένα τρίγωνο Αφροδίτης-Κρόνου, μια όψη ιδανική για να βρει κανείς την πραγματική αγάπη σε ένα νέο σύντροφο και να δεσμευτεί μακροχρόνια. Με το τρίγωνο αυτό μπορεί να βρούμε το άλλο μας μισό, τον συνοδοιπόρο μας, που πιθανά να είναι αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας. Θα πρόκειται για μια ένωση που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, πέρα από την βαθιά αγάπη, και στην πρακτική προσέγγιση των προβλημάτων, όπου και όταν προκύψουν στην σχέση, με αποτέλεσμα να επιλύονται αυτά έγκαιρα, χωρίς να δημιουργούν απωθημένα ή αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των συντρόφων.

Ένα τρίγωνο επίσης μεταξύ Άρη και Ουρανού φέρνει μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, την ανάγκη για περιπέτεια αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Είναι μια Πανσέληνος που ευνοεί το ρίσκο, καθώς το ένστικτο μας βοηθάει να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Μπορεί να δοκιμάσουμε κάτι νέο στην ζωή μας τις μέρες αυτές, όπως είναι μια καινούργια δραστηριότητα, ή να τολμήσουμε μια ανορθόδοξη συναισθηματική προσέγγιση στις σχέσεις μας ή μια αντισυμβατική συναισθηματική σχέση. Με την όψη αυτή οι ερωτικές αναστολές εξαφανίζονται και επιτρέπουμε το πάθος και την ερωτική επιθυμία να εκφραστεί, με αποτέλεσμα να βιώσουμε μια αναγέννηση στην ερωτική μας ζωή.

Όπως γίνεται φανερό, η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι από τα λίγα φεγγάρια του 2021 που μεταφέρει θετικά μηνύματα σε προσωπικό επίπεδο. Ισχύει όμως το ίδιο και σε συλλογικό επίπεδο;

Ο τρίτος δεκανός του Υδροχόου, στον οποίο λαμβάνει χώρα η Πανσέληνος, κυβερνάται από την Σελήνη και την Αφροδίτη. Είναι ο δεκανός που φέρνει την αλλαγή, μέσα από την αντιπαράθεση του παλιού με το νέο. Εκφράζει δε πλήρως το επαναστατικό και το ευέξαπτο πνεύμα του Υδροχόου. Παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Κρόνος, τον οποίο φιλοξενεί αυτή την περίοδο. Υπό την επιρροή του δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής μας, αλλά και η υπομονή μας. Η δε μοίρα που πραγματοποιείται η Πανσέληνος, θεωρείται η «μοίρα της εξουσίας» ή αλλιώς, αναιρετική.

Οι δύο συνεχόμενες καλοκαιρινές Πανσέληνοι στον Υδροχόο έρχονται να ενεργοποιήσουν την Νέα Σελήνη της 11ης Φεβρουαρίου, που μιλούσε μεν για αγάπη, αλλά και για περιορισμούς, δυσαρέσκεια και εντάσεις, καθώς μια από τις κύριες όψεις που την συνόδευε ήταν το πρώτο από τα τετράγωνα Κρόνου-Ουρανού. Στην παρούσα φάση, το δεύτερο από τα τρία τετράγωνα των δύο πλανητών έχει ανεβάσει αρκετές μοίρες (ο σχηματισμός εξασθενεί), με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να δώσει γεγονότα.

Ας σημειωθεί ότι ο Ουρανός γύρισε ανάδρομος στον Ταύρο στις 20.08, επιτείνοντας τον κίνδυνο για έντονα καιρικά και τεκτονικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις) τις μέρες και βδομάδες που ακολουθούν!

Τα blue moons είναι συνδεδεμένα με αναταραχές, ανατροπές καταστάσεων και μεγάλες αλλαγές, που μπορεί να φέρουν αστάθεια σε χώρες, με τρομοκρατικά χτυπήματα και δολοφονίες πολιτικών προσώπων. Θα πρέπει να περιμένουμε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην εγχώρια σκηνή τα μπλε φεγγάρια των τελευταίων ετών έχουν συνδεθεί με εκτεταμένες φυσικές καταστροφές από δασικές πυρκαγιές, που σημαίνει ότι ο εφιάλτης του αφανισμού του φυσικού μας πλούτου, των ζωών και των περιουσιών δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά και με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η σύνοδος Σελήνης-Δία στον άξονα 3ου – 9ου οίκου μας παραπέμπει σε ζητήματα δικαιοσύνης, στις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τομέας της δημόσιας ζωής που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα για τον Υδροχόο.  Το φεγγάρι αυτό ενδεχομένως να φέρει στο φως ένα μέρος του παρασκήνιου που μας οδήγησε στην παράνοια που βιώνουμε στις μέρες μας, με την καταστρατήγηση των συνταγμάτων και την επιδεικτική καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με αφορμή την υγειονομική κρίση. Ξεκάθαρα φαίνεται από τον χάρτη της Πανσελήνου, ότι συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται σε πολλαπλά επίπεδα στις μέρες μας, είναι τόσο η δημοσιογραφία και η πνευματική ελίτ των χωρών (3ος οίκος), όσο και η δικαιοσύνη, οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι επιστημονικοί φορείς (9ος οίκος), η κορυφή δηλαδή της πυραμίδας, σε αγαστή συνεργασία.

Με τον Δία προς το παρόν ανάδρομο στον Υδροχόο, υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθεί ο δόλιος ρόλος φυσικών προσώπων ή οργανισμών στην διαμορφούμενη ζοφερή κατάσταση και να ξεδιπλωθούν δράσεις που οδήγησαν στις αδικίες που συντελέστηκαν και συντελούνται. Θετική επιρροή στις αποκαλύψεις μπορεί να διαδραματίσει και το τρίγωνο Ερμή-Ουρανού, με την ευστροφία, την εφευρετικότητα αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία στην διάθεση μας. Οι αποκαλύψεις δεν θα έρθουν με εύκολο τρόπο, αλλά θα προκαλέσουν σεισμό στην επιστημονική και πνευματική ελίτ για τα αφηγήματα των ημερών (κλιματική αλλαγή, πανδημίες, κλπ.), καθώς και στους νομικούς κύκλους, που όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά και συνεργάζονται στην καταστρατήγηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των λαών. Και καθώς ο Υδροχόος εκφράζεται καλύτερα μέσα από ομαδικές εκδηλώσεις, τα μαζικά κινήματα έχουν εν δυνάμει το διάστημα αυτό ισχυρή φωνή, να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις δυσμενείς αλλαγές, έως και να προκαλέσουν την αναβολή ή την ματαίωση τους. 

Ο άξονας 3ου – 9ου οίκου έχει σχέση όμως και με την οικονομία, καθώς αφορά τις μετοχές και τα ομόλογα (3ος), αλλά και την εμπορική ναυτιλία, το διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές των κρατών σε διεθνές επίπεδο (9ος) . Με την σύνοδο Σελήνης-Δία και την αντίθεση Ήλιου-Δία ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ θα εμφανιστούν διογκούμενα προβλήματα στην διακίνηση των εμπορευμάτων και τις διεθνείς συναλλαγές. Ίσως να βιώσουμε το διάστημα που ακολουθεί προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμών των αγορών με προϊόντα πρώτης ανάγκης και οι ελλείψεις στην αγορά θα επιτείνουν την υποβόσκουσα, ήδη έντονη οργή και την αγανάκτηση των λαών.

Το δε τετράγωνο του Δία με τον Ωροσκόπο της Πανσελήνου, που είναι στον Τοξότη, προϊδεάζει στην θετική του εκδοχή για μια πετυχημένη συνεργασία και το ξεπέρασμα δυσκολιών, προειδοποιεί όμως για βία και αλαζονεία, καθώς και για αυξημένο κίνδυνο ασθενειών λόγω απρόσεκτης ή εκκεντρικής συμπεριφοράς. 

Μια αξιοσημείωτη όψη με δευτερεύουσα σημασία, που όμως καταδεικνύει το παρασκήνιο της εποχής μας και τα ψεύτικα διλήμματα είναι η αντίθεση Ερμή-Ποσειδώνα! Η όψη αυτή οφείλεται για την ασυνεννοησία που παρατηρείται, για τα ψεύδη, στα οποία καταφεύγουμε ώστε να καλυφθούμε για τις λανθασμένες εκτιμήσεις ή αποφάσεις μας, για την έλλειψη δημιουργικότητας, φαντασίας ή διόρασης, αλλά και για την απύθμενη αλαζονεία!  Ο ανάδρομος Ποσειδώνας στις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων είναι υπεύθυνος για το κλίμα ουτοπίας που επικρατεί και που επιτρέπει σε κάποιους επιτήδειους να επιβληθούν μέσα από χονδροειδή ψεύδη και ουτοπικά διλήμματα. Εάν καταφέρουν να μας παραπλανήσουν, θα βρεθούμε σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον, που η επήρεια του Ποσειδώνα θα υποχωρήσει, να χτυπιόμαστε για την αφέλεια μας και για τις ζημιές, κυριολεκτικές ή μεταφορικές που έχουμε υποστεί. Και εδώ αξίζει να θυμηθεί κανείς το απόφθεγμα που αποδίδεται στον Χάινριχ Χίμλερ, πρωτοπαλίκαρο του Αδόλφου και τραγική φιγούρα της ανθρώπινης ιστορίας, άριστου γνώστη όμως της ψυχολογίας των μαζών, άρα και των τρόπων χειραγώγησης τους: «Όσο πιο μεγάλα είναι να ψέματα, δήλωνε ευθαρσώς, τόσο πιο εύκολα γίνονται πιστευτά από τους λαούς».

Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, καλό είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε που μας οδηγεί αυτή η άνευ όρων υποταγή, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του τελευταίου αιώνα. Η ιστορία είναι πρόσφατη και οι μνήμες ακόμη ζωντανές… Άλλωστε το άλλοθι των τυράννων είναι πάντοτε η βελτίωση της ανθρωπότητας, όπως πολύ σοφά τόνιζε ο Αλπέρ Καμί.

Αλίντα Κανάκη    

 

 

 

  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.